Objavlja širenja bežične mreže u regiji

Udruga Extreme Wireless ovim putem obavještava građane Varaždinske županije da od proljeća 2017. godine započinje s programom širenja bežične mreže na šire područje županije. U periodu od prosinca 2016. g. do ožujka 2017. g. započet ćemo s prikupljanjem informacija zainteresiranih građana kako bismo dobili bolju sliku o interesu za Udrugom u različitim dijelovima županije.

Informacije će se prikupljati putem internet stranice udruge (extremewifi.hr), a reklamne kampanje pokrenuti ćemo putem društvenih mreža, a sukladno budžetu, i tiskanih i/ili audiovizualnih medija.

Prikupljanje informacija

Osim osnovnih informacija, poput adrese, broja telefona, e-mail adrese i sl., od interesenata tražimo i samo-procjenu informatičke pismenosti i to između 3 ponuđene opcije:

 • početnik – elementarna razina informatičke pismenosti (Facebook, Word)
 • prosječan korisnik – srednja razina informatičke pismenosti (Windows okruženje, naprednije korištenje Internetom)
 • napredni korisnik – visoka razina informatičke pismenosti (samostalna dijagnostika problema, iskustvo u sistemskoj i/ili mrežnoj administraciji)

Obrazac za prijavu u potpunosti je neobvezujući i služi samo prikupljanju informacija o interesu građana za Udrugom. Informacije zaprimljene putem obrasca koristit će se isključivo u svrhu analize i kontakta sa zainteresiranim građanima.

Administracija pristupnih točaka

Kako pristupne točke zahtijevaju nadzor i povremeno održavanje, dinamika podizanja novih pristupnih točaka, kao i odabir lokacije, ovisit će o broju prijavljenih korisnika s određenog područja, tehničkim mogućnostima, ali i strukturi prijavljenih korisnika odnosno interesu pojedinaca da i sami aktivno sudjeluju u radu udruge i održavanju pristupne točke.

Administracija pristupne točke zahtjeva bazična znanja sistemske i mrežne administracije, a poželjno je poznavanje bežične mrežne opreme i rada u Unix operativnim sustavima.

Preduvjeti

Kako bi lokacija postala adekvatna za podizanje pristupne točke, moraju biti zadovoljeni sljedeći preduvjeti:

 • minimalno 5 prijavljenih iz iste regije (npr. iste općine)
 • minimalno 1 prijavljeni s visokom razinom informatičke pismenosti, zainteresiran za aktivan angažman u administraciji pristupne točke
 • tehničke mogućnosti realizacije spajanja za sve prijavljene korisnike (pronalazak lokacije bez optičkih prepreka do svih korisnika)

Zašto se (ne) učlaniti?

Extreme Wireless je udruga građana, udruga mladih, udruga entuzijasta. Primarni cilj udruge je podizanje informatičke pismenosti, širenje znanja o računalnim mrežama te njihovoj administraciji. Bežična mreža, kao tvorevina udruge i njenih članova, služi kako bi se komunikacija i razmjena podataka, kako između članova udruge tako i s drugima, učinila dostupnom svakome. Želja nam je potaknuti ljude na aktivno sudjelovanje u radnim akcijama te rješavanju problema.

Čuo sam da nudite i internet?

Bežična mreža nije zamjena za žičanu mrežu telekom operatera niti služi kao povoljna alternativa istima. Servis ExtremeNet, koji udruga svojim članovima nudi u suradnji s partnerom Magic Net d.o.o., pogodnost je koju uživaju članovi. No, važno je napomenuti da se radi o servisu koji nije imun na povremene trzavice i probleme, zbog čega je informatička pismenost i razumijevanje rada mreže važan faktor u odabiru takve vrste usluge.

Kako to izgleda?

Nekoliko slika s radnih akcija:

Koliko cijela priča košta i kako ću se moći spojiti?

Ovisno o udaljenosti od pristupne točke, uređaj za spajanje (početna investicija) može koštati od 250 do 550 kn. Postupak spajanja potrebno je odraditi sam, uz online pomoć naših administratora (detaljne upute dostupne su na našim internet stranicama). Osim toga, godišnja članarina u udruzi je 200 kn, a plaća se svake godine između 1. siječnja i 28. veljače.

Još ste tu? Prijavite se!

Ako ste došli do kraja s čitanjem ovog teksta, čini se da vas nismo preplašili 🙂 A sad trk na početnu stranicu i ostavite nam svoje podatke kako bismo vas mogli kontaktirati. Ako imate i prijatelja kojem bi ovo moglo biti zanimljivo, javite i njemu!

Ako imate bilo kakvo pitanje, ostavite nam komentar 😉

4 komentara

 • Stjepan Pavleković 10. prosinca 2016.

  Nadam se da ima zainteresiranih u Lepoglavi. 🙂

 • Nikola Zagorec 12. prosinca 2016.

  Bok Stjepan. Stižu nam prijave iz svih dijelova županije pa tako i iz tog kraja. Prijavi se putem obrasca na početnoj stranici i na proljeće te zovemo ako vas se skupi dovoljno 😉

 • marko 9. veljače 2017.

  hoće li to zaživjeti u Knegincu

 • Marko 12. travnja 2017.

  Zelio bi se spojiti na extrimehrascica,posto bas nemam cjelu vidljivu antenu probao sam da vidim prije uclanjenja kolki mi je signal i imam problem,preko rutera routerboard sxt ne lovim nikakvi signal a preko mobitela imam 2 do 3 crtice nije mi jasno u cemu je problem dali treba neke dodatne postavke da primam signal ili? Molim za vasu pomoc i savjet


Komentiraj članak