Kupnja opreme za spajanje

Što kupiti

Vrsta uređaja kojeg je potrebno pribaviti za spajanje na mrežu Extreme Wirelessa ovisi o pristupnoj točki na koju se spajate. Prije nego krenete u kupnju savjetujemo da ispitate koju pristupnu točku vidite te sukladno tablici koja slijedi odaberete opciju najpovoljniju za vas.

Pristupne točkeUdaljenostOprema
Varaždin-Papagajka
Varaždin-Bronx
Varaždin-Vodotoranj
Cerje
do 3 kmRouterBOARD SXT Lite5
više od 3 kmRouterBOARD LHG 5
NanoBridge M5
AirGrid M5
LiteBeam M5
Varaždin-HEPdo 3 kmNanoBeam M5
više od 3 kmNanoBridge M5
AirGrid M5
LiteBeam M5
Hrašćica
Vidovec
Sračinec
Trnovec Bartolovečki
do 3 kmRouterBOARD SXT Lite5

*Uređaji AirGrid i LiteBeam su jednopolarizacijski stoga postižu nešto niže teoretske brzine prijenosa podataka, ali su pogodni za spajanje s jako velikih udaljenosti.

Ukoliko se korisnik odluči na korištenje servisa ExtremeNet, a na mrežu se spaja uređajima AirGrid, NanoBridge, NanoBeam ili LiteBeam, dužan je pribaviti zaseban uređaj za spajanje na internet. Korisnicima se preporuča nabavka jednog od sljedećih:

ProizvođačModelPodržani standardiCijena (PDV uključen)
MikroTikRouterBOARD hAP lite802.11b/g/noko 150 kn
MikroTikRouterBOARD hAP ac lite802.11b/g/n/acoko 350 kn

Uređaj hAP lite dovoljan je svakom korisniku s malim ili osrednjim zahtjevima za konfiguraciju kućne WLAN mreže.

Gdje kupiti

Uvoznik uređaja Mikrotik i Ubiquiti je tvrtka EZY Infotech d.o.o. iz Čakovca, a u Varaždinu ih možete kupiti u gotovo svakom dućanu informatičke opreme.

Ponuda rabljenih uređaja

Od nedavno naš partner, tvrtka Magic Net d.o.o., u ponudi ima ograničenu količinu rabljenih RouterBOARD SXT Lite5 uređaja čija cijena iznosi 250 kn s PDV-om. Uređaji se mogu kupiti u poslovnici Magic Neta, Kratka 2, a podići, uz prethodnu najavu, na adresi udruge. Uređaje je prije korištenja potrebno resetirati na tvorničke postavke te pristupiti konfiguraciji prema uputama.