O nama

Osnovne informacije

  • Puni naziv: Udruga korisnika bežičnih sustava Extreme Wireless
  • Skraćeni naziv: Extreme Wireless
  • Predsjednik udruge: Alan Miko
  • Dopredsjednik udruge: Matija Papec
  • Upravni odbor: Alan Miko, Marko Korpar, Matija Papec, Zvonko Šafranec i Nikola Zagorec
  • Datum registracije: 27.09.2005.

Dokumenti

Ukratko o udruzi

Extreme Wireless je neprofitna udruga građana Varaždina i okolice koja pomoću javne frekvencije svojim korisnicima omogućava međusobnu komunikaciju i razmjenu podataka s fizički udaljenih lokacija. Udruga je s radom krenula još 2005. godine pokrenuta od strane nekolicine entuzijasta i zaljubljenika u računala i bežične tehnologije. Danas, s oko 500-tinjak članova (200-tinjak aktivnih), Extreme Wireless je najveća udruga tog tipa na ovim područjima, a broj novih korisnika svakodnevno se povećava.

Zašto Extreme Wireless

Kako je u vrijeme osnivanja udruge širokopojasni pristup internetu bio tek u povojima, interes za ovakvom vrstom komunikacije koja je brza i besplatna bio je velik. Danas, iako udruga nije davatelj internet usluga, pristup internetu, ponajprije učenicima i studentima, moguć je kao jedan od servisa u mreži Extreme Wirelessa, a namijenjen je za obavljanje svakodnevnih studentskih i školskih obaveza. Osim toga, korisnici mogu unutar mreže, bez korištenja interneta, razmjenjivati podatke, komunicirati, igrati mrežne igre i sve ostalo što im omogućava digitalni prijenos podataka.

Pristup internetu

Od 2011. godine svim članovima udruge na raspolaganju je servis pod nazivom ExtremeNet – pristup internetu posredstvom bežične mreže Extreme Wirelessa. Internet osigurava tvrtka Magic Net d.o.o. s kojom član potpisuje ugovor. Trajanje ugovora je mjesec dana, a internet je bez ograničenja u količini prometa (tzv. flat rate). Cijene paketa kreću se od simboličnih 30 kuna mjesečno.

Kako operater nije vlasnik infrastrukture, kvaliteta usluge nije zagarantirana i sve eventualne probleme korisnik rješava isključivo u kontaktu s udrugom.

Više od ExtremeNetu pročitajte ovdje.

Razmjena podataka

Osim pristupa internetu, članovima udruge na raspolaganju su servisi za međusobnu razmjenu podataka. Servisi su temeljeni na protokolima FTP i DirectConnect (DC++), a brzine prijenosa ograničene su samom tehnologijom i dosežu i 50 Mb/s.

Druge wireless mreže

Osim pristupa našoj mreži, korisnici spajanjem u Extreme Wireless dobivaju pristup i svim mrežama drugih udruga s kojima je ostvareno povezivanje. Prije svega to su prijateljske udruga iz Međimurja – Međimurje Wireless i Malo Međimurje Wireless, jedne od najvećih udruga bežičnih sustava u Hrvatskoj. Osim njih, udruga je u peeringu s još nekoliko udruga s ovih prostora.

Okupljanja, druženja, učionice

Osim razvoja vlastite mreže, udruga organizira razna okupljanja i sportska druženja kako bi se komunikacija iza računala proširila i onom stvarnom. Organizira i radionice gdje članove podučava osnovama rada na računalu, rada u Linux okruženju te radu s mrežnom opremom koja se koristi u mreži Extreme Wirelessa.