Uključi se

Članstvo u udruzi članovima omogućava pristup bežičnoj mreži. Kako je Extreme Wireless neprofitna i volonterska udruga, namijenjena korisnicima s dobrim poznavanjem računala i mrežne opreme, postupak spajanja korisnici izvode sami. U odlomcima koji slijede dati ćemo sve potrebne smjernice kako izvršiti spajanje, a u slučaju bilo kakvih nejasnoća budite nas slobodni kontaktirati – naši administratori su tu da vam pomognu 🙂

Korak ① – Preduvjeti

Spajanje u mrežu moguće je sa svih lokacija s kojih postoji optička vidljivost s nekom od naših pristupnih točaka. Između vaše i naše antene, dakle, ne smije biti prepreka koje bi uzrokovale pad razine prijemnog i predajnog signala (poput kuća, zgrada, drveća i sl.) Ukoliko prepreka nema, a udaljenost do pristupne točke koju vidite nije veća od desetak kilometara, spajanje je moguće!

Popis pristupnih točaka te njihove adrese pronađite ovdje.

Korak ② – Nabavka opreme

Kad ste ustanovili da imate mogućnost spojiti se, potrebno je pribaviti adekvatnu opremu. Kako se, ovisno o pristupnoj točki, koriste čak 3 različita standarda (IEEE 802.11n, 802.11a i 802.11g) na 2 različite frekvencije, izbor opreme ovisi o pristupnoj točki.

Tablicu preporučene opreme pronađite ovdje.

Korak ③ – Montaža antene i konfiguracija uređaja

Antenu je potrebno montirati i usmjeriti prema pristupnoj točki. Konfiguracija uređaja vrši se kroz sučelje kojem se pristupa, ovisno u uređaju, putem Internet preglednika ili zasebne aplikacije. U sljedećoj tablici dane se upute za konfiguraciju uređaja:

Vrsta uređajaUpute za konfiguraciju
RouterBOARD SXT Lite5
RouterBOARD LHG 5
AirGrid M5
NanoBeam M5
NanoBridge M5
LiteBeam M5

Nakon što je veza s pristupnom točkom ostvarena, administratori su u mogućnosti pristupiti vašem uređaju te, ukoliko je potrebno, dovršiti konfiguraciju.

Korak ④ – Učlanjenje

Posljednji korak u pristupanju udruzi jest učlanjenje. Korisnik je obavezan ispuniti i potpisati pristupnicu za članstvo u udruzi te je dostaviti na adresu udruge. Također, u roku od 60 dana od pristupanja udruzi obavezan je uplatiti godišnju članarinu.

Članarina

Godišnja članarina u udruzi iznosi 200 kn, plaća se između 1. siječnja i 28. veljače i vrijedi do kraja tekuće godine. Članovima koji ne uplate članarinu do 28.2. ista se uvećava za 25% te iznosi 250 kn. Novi članovi, koji su udruzi pristupili u periodu između 1.1. i 31.8. plaćaju punu članarinu za tu godinu, a ako pak su udruzi pristupili između 1.9. i 31.12. plaćaju 50% iznosa godišnje članarine.

Upute za plaćanje članarine (poziv na broj odobrenja, model itd.) članovi mogu pronaći nakon prijave su sustav članovi.xt.